Πολλά σκυλιά, δεν είναι επαρκώς εξοικειωμένα με μωρά. Ή ακόμα κι αν είναι σε εξωτερικούς χώρους, είναι πολύ διαφορετική εμπειρία το να υπάρχει ένα μωρό στο σπίτι. Αυτό μπορεί να τα ξενίσει. Είναι σημαντικό να δουλέψουμε με το σκύλο μας και να τον ετοιμάσουμε για τον ερχομό του μωρού, μήνες πριν αυτό γεννηθεί (διαβάστε το άρθρο «προετοιμάστε το σκύλο σας για τον ερχομό του μωρού». Αν παρόλα αυτά δεν έχει γίνει αυτή η διαδικασία, μπορούμε ακόμα και τελευταία στιγμή να κάνουμε κάποια πράγματα για να τον βοηθήσουμε να δεχτεί το νέο μέλος, με όσο το δυνατό λιγότερα προβλήματα.
Πριν έρθει το μωρό στο σπίτι:
- Εξοικειώστε το σκύλο με τη μυρωδιά του μωρού. Δώστε του ένα χρησιμοποιημένο ρουχαλάκι του μωρού, προκειμένου να το μυρίσει και να το επεξεργαστεί. Επιβραβεύστε τον, όσο μυρίζει, για την ήρεμη αντιμετώπισή του.
- Πείτε σε κάποιο δικό σας να τον βγάλει βόλτα. Αν έχει διώξει τη συσσωρευμένη ενέργεια, θα είναι πιο ήρεμος όταν γυρίσετε από το μαιευτήριο.
- Τη στιγμή που μπαίνετε στο σπίτι:
Ο σκύλος μόλις δει τη μητέρα θα ενθουσιαστεί, καθώς έχει να τη συναντήσει αρκετές μέρες. Καλό θα είναι το μωρό να το κρατάει ο πατέρας (ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας, που ήρθε να βοηθήσει). Πρώτα θα μπει η μητέρα με την υπόλοιπη οικογένεια, έτσι ώστε ο σκύλος να εκφράσει σε αυτούς τον ενθουσιασμό του που υποδέχεται κόσμο. Τελευταίος θα μπει αυτός που κρατάει το μωρό, ο οποίος θα το πάει σε άλλο δωμάτιο, μέχρι ο σκύλος να ηρεμήσει. Έτσι αποφεύγουμε να γίνει κάποιο ατύχημα, λόγω υπερβολικού ενθουσιασμού του σκύλου.
- Η πρώτη επαφή είναι πολύ σημαντική:
Γι’ αυτό θα πρέπει να την οργανώσετε, προκειμένου να αποφύγετε κάποια δυσάρεστη τροπή. Ετοιμάστε κάποιες λιχουδιές, δέστε το σκύλο σας και καθίστε σε έναν ήρεμο χώρο. Ο ένας γονέας θα ασχολείται με το σκύλο και ο άλλος θα φέρει το μωρό. Καθ’ όλη τη διαδικασία θα πρέπει να παραμείνετε χαλαροί και ήρεμοι. Θέλουμε η γνωριμία να προκαλέσει ευχάριστα συναισθήματα και όχι νευρικότητα.
Ο γονέας με το μωρό, καλό θα είναι να καθίσει αρχικά σε απόσταση. Αν ο σκύλος παραμένει ήρεμος και ελέγξιμος, επιβραβεύστε τον γι’ αυτό και πλησιάστε προς το μωρό. Να του μιλάτε σε χαρούμενο, αλλά ήρεμο τόνο. Χρησιμοποιήστε τις λιχουδιές για να επιβραβεύσετε τις ήρεμες αντιδράσεις του.
- Αν όλα πάνε καλά, μπορείτε να τον αφήσετε να μυρίσει το μωρό. Σε περίπτωση που θέλετε να διακόψετε τη διαδικασία, αποσπάστε το σκύλο σας με μια λιχουδιά, απομακρύνετε τον, βάλτε τον να καθίσει και δώστε του κάτι να ασχοληθεί (κόκαλο, παιχνίδι, kong, κτλ)
- Αν ο σκύλος σας είναι υπερβολικά ενθουσιασμένος, βλέποντας το μωρό ή παρουσιάσει σημάδια επιθετικότητας, διακόψτε τη διαδικασία και επαναλάβετε αργότερα πιο σταδιακά. Ίσως χρειαστούνε πολλές απόπειρες γνωριμίας μέχρι ο σκύλος σας να νιώσει άνετα με το μωρό.
Προσοχή:
- Μην εκφοβίσετε το σκύλο σας, σε καμία περίπτωση. Δε θέλετε να συσχετίσει το μωρό με άσχημα συναισθήματα.
- Μην τον ζορίσετε να πλησιάσει το μωρό. Μπορεί να αντιδράσει άσχημα.
- Χρησιμοποιήστε θετική εκπαίδευση για να του δείξετε τι θέλετε. Π.χ. μη χοροπηδάς, μείνε καθιστός.
- Επιβραβεύστε τον όταν αντιδρά με ηρεμία μπροστά στο μωρό (όταν το πλησιάζει, το μυρίζει, όταν χαλαρώνει κοντά του, κτλ)
- Λύστε τον μόνο όταν είστε σίγουροι ότι θα παραμείνει ήρεμος. Αυτό μπορεί να μη συμβεί στην πρώτη επαφή. Κρατήστε το σκύλο σε διαφορετικό χώρο μέχρι να καταφέρετε να τον εξοικειώσετε με το μωρό.
- Μετά την πρώτη επαφή:
Τώρα ξεκινάει το ουσιαστικό χτίσιμο της σχέσης. Για να αποφύγουμε άμεσα και μελλοντικά προβλήματα, δίνουμε βάση στα παρακάτω:
- ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΤΟ ΜΩΡΟ ΜΕ ΤΟ ΣΚΥΛΟ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΒΛΕΨΗ. Ατυχήματα συμβαίνουν ακόμα και με τα πιο καλά σκυλιά. Οι έντονοι ήχοι που κάνει το μωρό, μπορούν να τρομάξουν το σκύλο ή να του προκαλέσουν το κυνηγετικό ένστικτο, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος δαγκώματος. Μπορείτε να βάλετε baby gate στη κρεβατοκάμαρα, προκειμένου να μπορείτε να ακούτε το μωρό σας, αλλά ο σκύλος να μην έχει πρόσβαση σε αυτό.
- Κοινωνικοποιήστε το σκύλο σας με τους ήχους του μωρού. Συσχετίστε τους με κάτι ευχάριστο. Π.χ. κάθε φορά που το μωρό κλαίει, δώστε στο σκύλο σας μια λιχουδιά. Μετά από λίγες επαναλήψεις, το κλάμα θα προμηνύει κάτι καλό.
- Δείξτε του, ότι όταν το μωρό είναι ξύπνιο και βρίσκετε στο χώρο, γίνονται ευχάριστα πράγματα. Π.χ. Ταΐστε τον, όταν τρώει το μωρό ή πετάξτε του το μπαλάκι, όταν κρατάτε το μωρό αγκαλιά, κτλ. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, δώστε του κάτι ευχάριστο να απασχοληθεί (kong, παιχνίδι, κόκαλο, κτλ). Όταν το μωρό κοιμάται αγνοήστε τον. Με αυτόν τον τρόπο, ο σκύλος σας, θα λατρέψει την παρουσία του μωρού.
- Παραχωρήστε του ένα χώρο μέσα στο σπίτι, όπου θα μπορεί να ηρεμεί χωρίς ενοχλήσεις.
- Οι πολλές αλλαγές στρεσάρουν το σκύλο. Αν δεν έχετε φροντίσει από πριν να προσαρμόσετε το πρόγραμμα του, προσπαθήστε να το κρατήσετε όσο πιο σταθερό γίνεται. Μη ξεχνάτε την άσκησή του. Προσπαθήστε να του αφιερώνετε λίγο χρόνο κατ’ ιδίαν.
- Θετική Υπακοή. Ένα εκπαιδευμένο σκυλί είναι πιο ελέγξιμο. Αν δεν έχετε κάνει ήδη εκπαίδευση, βάλτε το στο πρόγραμμα, θα κάνει τη ζωή σας τα επόμενα χρόνια πολύ πιο εύκολη και ασφαλή. Ξεκινήστε άμεσα την αντιμετώπιση προβληματικών συμπεριφορών.
- Ποτέ μην επιβάλλετε στο σκύλο σας να πλησιάσει το μωρό ή να παίξει μαζί του.
- Προβλήματα επιθετικότητας:
Η επιθετικότητα είναι μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση και δεν αντιμετωπίζεται με ημιτελείς και μεσοβέζικες λύσεις. Δεν είναι κάτι που μπορούμε να πάρουμε αψήφιστα, κινδυνεύει η υγεία ή ακόμα και η ζωή του μωρού.
- Αν ο σκύλος σας δείξει σημάδια επιθετικότητας, μην τον τιμωρήσετε. Αυτό που θα του δείξετε είναι ότι όταν το μωρό είναι μπροστά, συμβαίνουν άσχημα πράγματα, με συνέπεια να γίνει ακόμα πιο ανήσυχος.
- Ποτέ μη τιμωρείτε προειδοποιητικά σινιάλα (γρύλισμα, δείξιμο δοντιών κτλ). Υπάρχει μεγάλη περίπτωση να σταματήσει να τα χρησιμοποιεί και να δαγκώσει απευθείας. Όσο αυτός προειδοποιεί, τόσο εσείς έχετε την ευκαιρία να απομακρύνετε αυτόν ή το μωρό από μια ζόρικη κατάσταση.
- Αν υπάρχει θέμα επιθετικότητας ή δεν είστε σίγουροι για τις αντιδράσεις του σκύλου σας, καλέστε άμεσα έναν έμπειρο θετικό εκπαιδευτή. Δεν παίζουμε με αυτές τις καταστάσεις.
Σε γενικές γραμμές, τα σκυλιά προσαρμόζονται αρκετά εύκολα στη νέα τους ζωή, χωρίς μεγάλη ανησυχία. Παρατηρείστε το σκύλο σας, ακολουθήστε τη διαδικασία που περιγράψαμε, ελέγξτε την κατάσταση και λογικά δε θα υπάρξουν προβλήματα. Αυτό που χρειάζεται είναι εκπαίδευση, επίβλεψη και μερικές προσαρμογές. Σε επόμενο άρθρο θα αναλύσουμε τι θα πρέπει να προσέξει ο γονέας, για να υπάρχει αρμονική συμβίωση μεταξύ παιδιού και σκύλου. Καλή επιτυχία και σε αυτή σας την προσπάθεια!