697 0008 396

Προετοιμάστε το σκύλο σας για τον ερχομό του μωρού!

Οι μελλοντικοί γονείς, αυτό που θέλουν από το σκύλο τους είναι να αποδεχτεί το μωρό πολύ γρήγορα και να αναπτύξει μαζί του μια σωστή και υγιή σχέση. Όμως, τα σκυλιά που δεν έχουν μεγάλη εμπειρία με παιδιά, τα τελευταία τα βλέπουν σαν παράξενα εως και τρομακτικά πλάσματα, τα οποία φαίνονται, κινούνται, μυρίζουν διαφορετικά και κάνουν περίεργους και δυνατούς ήχους. Αν προσθέσουμε σε αυτό και την τεράστια αλλαγή στη ρουτίνα τους και γενικά στο τρόπο ζωής τους, μπορούμε να καταλάβουμε ότι η έλευση του μωρού είναι ένα αρκετά στρεσογόνο και δύσκολο γεγονός για αυτά.

Για να πετύχετε τη σχέση που αναφέραμε παραπάνω, θα πρέπει να κάνετε μια ομαλή μετάβαση στη νέα κατάσταση. Για να γίνει αυτό, αρχίστε να δουλεύετε με το σκύλο σας προς αυτήν την κατεύθυνση, μήνες νωρίτερα. Τι να κάνετε για να έχετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα?

  • Η υπακοή είναι απαραίτητη!!! Είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσετε να του δείξετε τι συμπεριφορές θέλετε να κάνει . Εκπαιδεύστε το σκύλο σας αν έχετε μέτρια ή και ανύπαρκτη υπακοή. Όταν θα έρθει το μωρό, θα πρέπει να μπορείτε να τον ελέγχετε. Η εκπαίδευση θα πρέπει να είναι θετική. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είναι βασισμένη στην επιβράβευση και ο λόγος είναι απλός: ο σκύλος δε θα πρέπει να νιώσει σε καμία περίπτωση ότι τιμωρείται μπροστά στο μωρό, ίσα ίσα θα πρέπει να χαίρεται όταν του ζητείται να κάνει κάτι . Έτσι θα κάνει θετική συσχέτιση με το μωρό. Εξασκείστε την υπακοή του σκύλου σας μπροστά στα πράγματα του μωρού, ειδικά σε αυτά που κινούνται ή κάνουν θόρυβο.
  • Κάντε έγκαιρα διόρθωση προβληματικών συμπεριφορών. Μη περιμένετε μέχρι τελευταία στιγμή αν έχετε θέματα με το σκύλο σας. Η διόρθωση χρειάζεται πολλές φορές αρκετό χρόνο και προσπάθεια, συνθήκες που δε θα τις έχετε με ένα νεογέννητο στο σπίτι. Το γάβγισμα, το χοροπηδητό, η τάση για καταστροφές και άλλες παρόμοιες συμπεριφορές θα πρέπει να αντιμετωπιστούν γιατί και τη ζωή σας θα δυσκολέψουν, αλλά μπορεί να αποβούν και επικίνδυνες. 
  • Θέστε ξεκάθαρους κανόνες και ακολουθήστε τους με συνέπεια. Πχ δεν επιτρέπεται ο σκύλος να ανεβαίνει/κοιμάται στο καρότσι, δεν επιτρέπεται να παίρνει τα πράγματα του παιδιού κ.α..
  • Κοινωνικοποίηση!!! Δυστυχώς, η περίοδος, κατά την οποία οι σκύλοι δέχονται πολύ εύκολα τα καινούρια ερεθίσματα, είναι μόλις οι πρώτοι 3-4 μήνες της ζωής τους (διαβάστε το ανάλογο άρθρο εδώ). Καλό θα είναι, όταν παίρνουμε το σκύλο μας, να έχουμε υπόψη μας ότι θα τον έχουμε μαζί μας για τα επόμενα 12 χρόνια περίπου. Αν θέλουμε ο σκύλος μας να μη στρεσάρεται και να ανταπεξέρχεται με ηρεμία στις περισσότερες καταστάσεις θα πρέπει να φροντίσουμε για την κοινωνικοποίησή του. Για να γίνει σωστά αυτή η διαδικασία θα πρέπει να έχουμε ένα πλάνο στο μυαλό μας για το τι μπορεί να μας συμβεί αυτά τα 12 χρόνια και να φροντίσουμε να του εισάγουμε τα κατάλληλα ερεθίσματα. Ένας σωστά κοινωνικοποιημένος σκύλος, έχει ήδη γνωρίσει παιδάκια, καρότσια κτλ και δε νιώθει καμία ανησυχία στην παρουσία τους. 

Αν ο σκύλος σας δεν είναι κοινωνικοποιημένος με μωρά θα πρέπει να γίνουν τα παρακάτω βήματα:

  1. 1)Εξοικειώστε το σκύλο με τα πράγματα του μωρού (καρότσι, κούνια, κουδουνίστρα, relax, κ.α.). Αφήστε τον να τα μυρίσει, να τα συνηθίσει.
  2. 2)Κάντε το ίδιο με τις μυρωδιές. Βάλτε λοσιόν που θα χρησιμοποιήσετε στο μωρό σας, δώστε του να μυρίσει ρούχα που έχει φορέσει το μωρό στο μαιευτήριο, κ.α..
  3. 3)Κάντε το ίδιο με τους ήχους. Παίξτε σε χαμηλή ένταση ηχογραφημένους ήχους μωρού. Αυξήστε την ένταση σταδιακά, πάντα στο επίπεδο που ο σκύλος σας νιώθει άνετα. Επιβραβεύστε την ηρεμία του.
  4. 4)Πάρτε μια κούκλα και αναπαραστήσετε δραστηριότητες που θα κάνετε με το μωρό. Πχ κινηθείτε στο χώρο με την κούκλα αγκαλιά, κάντε ότι αλλάζετε πάνες κ.α. . Με αυτόν τον τρόπο, ο σκύλος σας, δε θα είναι ανήσυχος ή περίεργος, όταν θα κάνετε ανάλογες δραστηριότητες με το μωρό.
  5. 5)Φέρτε τον σε επαφή με άλλα παιδιά. Δεν χρειάζεται, για αρχή, να πλησιάσει το ξένο παιδί. Αρκεί να παραμένει ήρεμο στην παρουσία του. Επιβραβεύστε τον γι’ αυτό. Αν ο σκύλος σας αντιδράσει (γαύγισμα, γρύλισμα κ.α.) απομακρύνετε τον άμεσα και ξεκινήστε την ίδια άσκηση από μεγαλύτερη απόσταση. Η τιμωρία απαγορεύεται. Θα κάνει το σκύλο ακόμα πιο ανήσυχο μπροστά στο παιδί. 
  • Οι σκύλοι είναι ζώα της ρουτίνας. Όταν αυτή αλλάζει, στρεσάρονται. Αλλάξτε τη ρουτίνα του σκύλου σας σταδιακά και προσαρμόστε τη σε αυτή που θα έχετε όταν θα έρθει το μωρό. Ξεκινήστε τουλάχιστον 2 μήνες νωρίτερα. Ξεκινήστε να μειώνετε σταδιακά το χρόνο ενασχόλησης μαζί του (κάτι που αναγκαστικά θα γίνει όταν έρθει το νεογέννητο) έτσι ώστε να μη νιώσει ξαφνικά παραμερισμένο. Αν αλλάξετε τον χώρο ηρεμίας του κάντε το αρκετά νωρίτερα. Προσαρμόστε τα ωράρια της βόλτας του. Βάλτε baby gates αν δεν του επιτρέπεται η πρόσβαση σε ορισμένους χώρους κτλ. Όσο περισσότερο χρόνο βάλετε σε αυτές τις αλλαγές, τόσο πιο εύκολα θα προσαρμοστεί, τόσο πιο εύκολα θα δεχτεί το νέο μέλος.
  • Εκπαιδεύστε το σκύλο σας να νιώθει άνετα σε κλειστό χώρο (κλουβί μεταφοράς, πάρκο, κτλ). Είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί, για λόγους διαχείρισης, να απομονώσετε το σκύλο σας για λίγη ώρα. Επιπλέον μπορεί να είναι ένα πολύ καλό καταφύγιο για αυτόν, όταν θα θέλει την ηρεμία του.

Να θυμάστε πάντα ότι ο κάθε σκύλος είναι ξεχωριστός, οπότε οι αντιδράσεις του ποικίλουν. Εσείς, σε κάθε περίπτωση, μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από κάποιο θετικό εκπαιδευτή. Η πρώτη επαφή που θα έχει ο σκύλος με το παιδί είναι πολύ σημαντική, καθώς εκεί θα δούμε τι δουλειά έχουμε κάνει και τι προβλήματα ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε, όπως και οι πρώτοι μήνες, στους οποίους παγιώνεται η νέα κατάσταση. Αυτό όμως είναι ένα θέμα που θα το αναλύσουμε σε επόμενο άρθρο. Καλή επιτυχία σε αυτή σας την προσπάθεια.

Mοιράστε την σελίδα